ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

άδραξε τη στιγμή, φύλαξε την ανάμνηση

Στην παραλία

Τόσα έχουν γραφτεί για τις διάσημες παραλίες της Κρήτης. Ο Νομός των Χανίων ειδικά, έχει να επιδείξει αμέτρητες συγκλονιστικές και ποικιλόμορφες παραλίες, οι οποίες όλες μοιράζονται ένα κοινό και δεν είναι άλλο από τα κρυστάλλινα και διάφανα νερά τους. Είτε πρόκειται για χρυσές αμμουδιές ή βοτσαλωτές, είτε οργανωμένες ή απομονωμένες, είτε έχουν βαθύ μπλε νερά ή τουρκουάζ ακτές, υπάρχει μία παραλία σε κάθε γωνία που σας περιμένει να την ανακαλύψετε και να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Η παραλία στα Φαλάσσαρνα, το Ελαφονήσι, ο Μπάλος , η Σούγια, η Παλαιόχωρα, το λιμανάκι του Λουτρού στα Σφακιά είναι ορισμένες από αυτές που δεν μπορεί να παραλείψει κανείς κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη, ούτε την δεύτερη, ούτε και την τρίτη.

Στα βαθειά

Παρ’όλες τις μαγευτικές κρητικές ακρογιαλιές, η Κρήτη είναι ένα ορεινό νησί με βουνά μεγάλου υψόμετρου όπως τα Λευκά Όρη στα Χανιά που συνοδεύονται από οφιοειδή φαράγγια όπως το παγκοσμίως γνωστό, φαράγγι της Σαμαριάς. Πεζοπόροι, φυσιολάτρες, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, μήκους 16 χιλιομέτρων και ανακαλύπτουν από πρώτο χέρι την πλούσια βιοποικιλότητα. Το φαράγγι παραμένει ανοιχτό στο κοινό, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Στον Νομό υπάρχουν κι άλλα μικρότερα φαράγγια που αξίζουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας, όπως το φαράγγι της Αράδενας και της Αγίας Ειρήνης.

Στην ύπαιθρο

Η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό γι αυτούς που αναζητούν λίγη δράση κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμός, off road 4X4, motor crossing, εξερεύνηση σπηλαίων, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να συμμετάσχει, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνει τον πλούτο της κρητικής χλωρίδας και πανίδας. Η κρητική ύπαιθρος είναι γεμάτη με χαρτογραφημένα μονοπάτια και περάσματα, τα οποία πραγματικά αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Να μην παραλείψετε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το οποίο αφού διασχίζει την στερεά Ευρώπη, ξαναξεκινά στο Καστέλλι, το βορειοδυτικό άκρο του Νομού, διασχίζει το Ελαφονήσι και συνεχίζει νότια, ακολουθώντας την νότια ακτογραμμή προς την ανατολή.

Περιπέτεια στη θάλασσα

Μία μέρα στην θάλασσα δεν είναι ποτέ βαρετή στην Κρήτη. Όταν επιλέγετε μία οργανωμένη παραλία, ειδικά στον βορεινό άξονα των Χανίων, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από την ποικιλία των θαλάσσιων σπορ και άλλων λοιπών δραστηριοτήτων που προσφέρουν. Διαλέξτε ανάμεσα σε ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, wake boarding, αλεξίπτωτο, κανό, sup, jet ski, κουλούρες και άλλα φουσκωτά παιχνίδια. Εσείς, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας θα έχετε να μοιραστείτε ιστορίες! Όσοι από σας διαθέτετε πιο περιπετειώδη χαρακτήρα, μπορεί να προτιμήσετε δραστηριότητες όπως κατάδυση με μάσκα ή με μπουκάλες. Μπορείτε εύκολα να βρείτε τους επαγγελματίες που θα σας συνοδέψουν με ασφάλεια στην υποθαλάσσια περιπέτειά σας.

Μουσεία & Πολιτισμός

Ο νομός των Χανίων χαίρει μακράν ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων και στο πέρασμα των αιώνων πολλοί διαφορετικοί έποικοι, πέρασαν και έφυγαν αφήνοντας το σημάδι τους σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Γεγονός που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό μουσείων και σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Εντός της πόλης των Χανίων, αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή, το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, την Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το μουσείο Τυπογραφίας, την οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στα περίχωρα της πόλης επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο του Θέρισσου καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Θέρισσου.

Αρχαιολογικοί Χώροι & Ιστορικά Μνημεία

Πέραν της πληθώρας των μουσείων, για όσους επιθυμούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στην πλούσια κρητική ιστορία, η πόλη καθώς και ο Νομός επιδεικνύουν πολλά αξιοσημείωτα μνημεία να επισκεφτεί κανείς. Απλά να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά, αυτά είναι: η αρχαία Κυδωνία, τα αρχαία Άπτερα, το Βυζαντινό Τοίχος των Χανίων, το Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής (Μεγάλο Αρσενάλι), το Φρούριο Φιρκά, η Πύλη και ο Προμαχώνας Sabbionara (Κουμ Καπί), το Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (Γυαλί Τζαμισί), ο Αιγυπτιακός Φάρος, ο Μιναρές του Αγίου Νικολάου, η κλειστή Δημοτική Αγορά, οι τάφοι της οικογένειας Βενιζέλου, ο Δημοτικός Κήπος και το Ρολόι.

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Τόσο η πόλη όσο και ολόκληρος ο Νομός Χανίων παρουσιάζουν ένα μεγάλο αριθμό παλαιών εκκλησιών και μοναστηριών τα οποία θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους και ειδικά εκείνους που ενδιαφέρονται για θρησκευτικό τουρισμό. Αυτά τα εκπληκτικά οικοδομήματα παρουσιάζουν μοναδική αρχιτεκτονική και κατασκευαστική δεξιοτεχνία και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο τον Νομό, από κεντρικά σημεία μέχρι πιο απομονωμένα.

Στο κέντρο της πόλης μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την ιστορική Τριμάρτυρη, πρόκειται για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Χανίων, ακριβώς απέναντι θα βρείτε την Καθολική Εκκλησία αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία. Επισκεφθείτε επίσης τον εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία της Σπλάντζιας καθώς και την Αγία Μαγδαληνή στην περιοχή της Χαλέπας. Όσον αφορά στα ιστορικά μοναστήρια απαράμιλλης ομορφιάς, αξίζει να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, την Ιερά Μονή Γουβερνέτου, την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και την Ιερά Μονή της Χρυσοπηγής.